Peştera Urşilor din comuna Pietroasa, judeţul Bihor
Peștera Urșilor ne ademenește prin frumusețile sale arhitecturale, adevărate sculpturi realizate chiar de către natură.
Astfel, putem vorbi despre “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Urșilor”, “Lacul cu nuferi”, “Căsuță Piticilor” și “Sfatul Bătrânilor”, întrucât fiecare statuetă creată de legile naturii a fost astfel denumită de către om.
Cu toate că lasă loc unor frumuseți cu adevărat impresionante, peștera nu a fost o descoperire naturală, fiind creată artificial în timpul dinamitării unor cariere de marmură.
Peștera Urșilor se află situată în Munții Apuseni, în apropierea comunei Pietroasa, la o altitudine de 842 m. Are o dimensiune de-a dreptul impresionantă, măsurând mai bine de 1500 m, având două galerii suprapuse. Aici putem admira stalactitele și stalagmitele, dar și urmele ursului de caverna, dispărut acum mai bine de 15.000 de ani, dar și oase de capra neagră, hiena de peșteră, leu sau ibex.
Legenda
Denumirea peșterei vine de la urmele de oase ale urșilor ce au colindat aceste regiuni acum mai bine de 15000 de ani. Atunci când aceștia se apropiau de sfârșit, urșii veneau aici și se adăposteau până când li se apropia sfârșitul. Se spune că fiecare urs venea aici urmând ritualul strămoșilor lui, fiind un adevărat obicei al acestor animale, peștera devenind un adevărat mormânt pentru acestea.
Traseul până la peșteră va putea fi parcurs numai cu autoturismul, dar și cu alte mijloace de transport în comun care își desfășoară activitatea în aceste locuri. Nu trebuie să uitam că temperatura în regiune este una destul de mică chiar și pe timp de vară, atingând un maxim de 10 grade Celsius.