Zona turistică Glavoi
Zona turistică Padiș este situată în sud-estul județului Bihor, în ramura nordică a Munților Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granița cu județele Cluj și Alba. Cea mai mare parte a zonei turistice Padiș se prezintă ca un platou carstic, cu altitudinea medie de 1200 metri, mărginit de abrupturi, între care se găsesc văi sălbatice, cu ape repezi, chei adânci, canioane, doline, ponoare, izbucuri, peșteri chiar și cu gheață (Ghețarul Focul viu).
Pădurile din zona Padiș sunt alcătuite din molid și fag. În golurile alpine predomină ierburile, de asemenea se întâlnesc afinișurile, tufișuri de ienupăr și jneapăn. În septembrie, pădurile din zonă sunt străbătute de localnici, dar și de turiști în căutare de afine și ciuperci.
Numeroase specii de animale sălbatice trăiesc în zonă precum urși, mistreți, cerbi și căprioare, lupi, cocoși de munte, veverițe, iar în paraiele de munte abundă păstrăvii. Clima este umedă și rece. Temperatura medie anuală ajungând la 3 grade Celsius, vara urcând până la 25 de grade Celsius.
Zăpada cade în noiembrie și ține până în aprilie. Pe platou, datorită reliefului carstic, are loc un fenomen climatic aparte. Aerul rece, neputându-se scurge pe văi, seara, se acumulează în doline, în care se află lacuri, care ziua acumulează căldură.
Seara, aerul cald de deasupra lacurilor se ridică și pătrunde în stratul de aer rece, captiv deasupra platoului. Astfel, are loc o condensare, care dă naștere la o ceață deasă, un strat de un metru înălțime, care se târăște pe pământ, binecunoscuta ceață padișană.